Organisasjonskart Nordreisa kommune
Nordreisa kommune er administrativt organisert i trenivåmodell med tre beslutningsnivåer: Kommunedirektør, sektorledere og virksomhetsledere. På noen områder er det opprettet avdelingsledere med redusert ansvar.
Kommunedirektøren er kommunens øverste administrative leder, og leder arbeidet med å forberede saker for folkevalgte organer, og er ansvarlig for at disse er forsvarlig utredet. Kommunedirektøren har videre ansvar for å gjennomføre og iverksette politiske vedtak. Kommunedirektørens ansvar og myndighet er gitt i kommuneloven og kommunens delegasjonsreglement vedtatt av kommunestyret.
Kommunedirektørens ledergruppe består av 3 kommunalsjefer, service– og personalsjef (rådmannens stedfortreder) økonomisjef og DMS-leder. Sektorlederne har kommunedirektørens fullmakt innen sine ansvarsområder. Dette er nærmere beskrevet i kommunedirektørens administrative delegasjonsreglement.
Beredskapsarbeidet er tillagt service– og personalsjefen i en koordinerende funksjon.
Virksomhetslederne er ansvarlig for å lede sine respektive virksomheter, innen rammen av de fullmakter som er delegert fra sektorleder. Dette innebærer at virksomhetsledere har den myndighet som er nødvendig for å sikre tjenesteområdets drift; både når det gjelder personell, økonomi og fag. Der hvor det er opprettet avdelingsledere, er disse delegert personell og fag. Dette er beskrevet i deres stillingsbeskrivelser.
Sentraladministrasjon
Sentraladministrasjonen omfatter sentraliserte og sektorovergripene funksjoner. Under sentraladministrasjonen ligger kommunedirektør, personal, økonomi, servicetorg. Service- og personaltjenester organiseres med 1 fagleder; fagansvarlig sak og arkiv. Økonomisjef og Service- og personalsjef, rapporterer direkte til kommunedirektør. Service– og personalsjef er også kommunedirektørens faste stedfortreder.
Sektoradministrasjonen håndterer sektorovergripene forhold som beredskap, ikt sikkerhet, personvernombud, samarbeid og samordning hovedtillitsvalgtes og hovedverneombud, lønn, regnskap, budsjett, innkjøp, skatteinnfordring, politisk sekretariat, boligkontor, digitalisering, skjenke-, serverings– og tobakssaker, utleie mm.
Oppvekst og kultur
Tjenesteområdet Oppvekst og kultur har ca. 146 årsverk fordelt på rundt 170 ansatte og består av 12 virksomheter som styres av virksomhetsleder. Tjenesteområdet ledes av kommunalsjef og i stab er det en barnehage- og skolefaglig rådgiver, en pedagogisk konsulent og en spesialpedagog for barnehager.
Tjenester og oppgaver
Barnehage
Barnehagenes arbeid er hjemlet i lov om barnehager med forskrifter. Herunder Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver. I Nordreisa kommune er det 9 barnehager, hvorav 5 er kommunale og 4 er private barnehager. Det er til sammen 192 barnehagebarn i kommunen og 53 % av disse går i kommunal barnehage. Det er til sammen 49 ansatte i de kommunale barnehagene. I de kommunale barnehagene har alle pedagogiske ledere og styrere godkjent utdanning. Det er full barnehagedekning i Nordreisa kommune og det har i hele 2020 vært ledig kapasitet både i de offentlige og private barnehagene.
Skolenes arbeid er hjemlet i lov om opplæring i grunnskolen og den videregående opplæring med forskrifter som blant annet læreplanverket Kunnskapsløftet 2020. Det er fem kommunale skoler i Nordreisa, derav en voksenopplæring. I tillegg er det en privat kristen grunnskole og en privat montessoriskole. Pr 1. oktober var det 443 elever i kommunale skoler og rundt 140 elever i private skoler. Det er 54 årsverk undervisningspersonale, 5,2 årsverk assistenter og 0,9 merkantilt årsverk i de kommunale grunnskolene. 97% av undervisningspersonalet oppfyller gjeldene kompetansekrav. I voksenopplæringen er det 15 deltakere i grunnskole for voksne og 20 deltakere i Norsk med samfunnsfag. Det er 4,8 ansatte knyttet til voksenopplæringen. Nordreisaskolen arbeider med å forsterke tidlig innsats med å ha et særskilt fokus på begynneropplæringen og lesing som grunnleggende ferdighet.
Pedagogisk psykologisk tjeneste
Pedagogisk psykologisk tjeneste har 5 årsverk fordelt på 7 ansatte. Ansvarsområdet er å utføre sakkyndig arbeid for barn, unge og voksne og hjelpe barnehagen og skolen i arbeidet med organisasjons- og kompetanseutvikling. Tjenesten skal hjelpe barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging og eller klasser/ skoler med læringsmiljø. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PPT skal også hjelpe barnehager og skoler med å legge til rette for barn og elever med særskilte behov.
Kulturvirksomhet
Kulturvirksomhetens arbeid er hjemlet i lov om folkebibliotek, lov om kulturminner og lov om opplæring i grunnskolen og den videregående skole. Kulturvirksomheten har 8,11 stilling fordelt på 13 ansatte. Kulturvirksomheten ansvarsområde er bibliotek, kino, kulturscene, kulturskole, kulturvern, idrettsanlegg, den kulturelle skolesekken, den kulturelle spaserstokken samt øvrig kulturarbeid. De fleste tjenestene er lokalisert til Halti mens kulturskolen er etablert på Storslett samfunnshus. Kulturvirksomheten er organisert med virksomhetsleder som har ansvar for helhetlig kulturutvikling, mens bibliotek, kulturskole og kino har egne fagledere.
Barneverntjenesten
Barneverntjenestens arbeid er hjemlet i lov om barneverntjenester. Barneverntjenestens målgruppe er barn og unge under 18 år. Barnevernet har videre et lovpålagt ansvar for ettervern og oppfølging av ungdommer mellom 18 og 23 år dersom ungdommene samtykker til dette. Barnevernet har strenge lovpålagt krav til blant annet tidsfrister. Barnevernet har opprinnelig 8,4 stillinger i sin ramme, men den ble økt til 9,4 i april 2020 grunnet høyt sykefravær i tjenesten over lang tid. Barnevernet samarbeider med Kåfjord - og Skjervøy kommune om akuttvakta i tjenesten.
Voksenopplæringssenter med flykningetjenesten
Voksenopplæringen og flykningetjenesten arbeid er hjemlet i lov om voksenopplæring og lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere. Tjenesten er organisert med en virksomhetsleder som rapporterer til sektorleder. Nordreisa kommune har også opprettet grunnskole for voksne. Voksenopplæringssenteret er samlokalisert med flykningetjenesten i lokalene til gamle Sørkjosen skole.
Helse- og omsorg
Tjenesteområdet helse– og omsorg har ca 218 årsverk fordelt på rund 253 ansatte og består av 6 virksomheter som styres av virksomhetsledere. Tjenesteområdet ledes av kommunalsjef.
Tjenester og oppgaver
Helsetjenester
Drift og utvikling
Tjenesteområdet drift og utvikling har ca 56,25 årsverk fordelt på ca 63 personer, i tillegg til 21 brannpersonell à 0,87 % stilling, og består av fire virksomheter som styres av virksomhetsledere. Videre er det en stab og to prosjektstillinger som jobber med prosjekter innen bygg og anlegg. Tjenesteområdet ledes av kommunalsjef.
Drift og utvikling er en viktig bidragsyter til at samfunnsdelens hovedmål om miljø og bærekraftig utvikling, samt livskvalitet og velferd oppnås på en fullverdig måte i Nordreisa kommune og leverer tjenester som befolkningen er helt avhengig av.
Distriktsmedisinsk senter
Distriktsmedisinsk senter Nord-Troms består av tjenestene fødestue, hudpoliklinikk, dialyse, røntgen og rehabilitering. Interkommunal jordmortjeneste er samlokalisert med fødestua, og kommunal sykestue er samlokalisert med rehabiliteringen. Organisasjonskartet viser måten tjenestene er oppbygd.
Det benyttes personell på tvers av interkommunal jordmortjeneste og fødestue. Personell som bemanner kommunal sykestue er også med å bemanne rehabiliteringen og fødestue ved fødsel og barsel. Tjenesteområdet DMS Nord-Troms har tilsammen 29 ansatte, fordelt på 23,86 årsverk.
Formålet er å gi likeverdige spesialisthelsetjenester til befolkningen i Nord-Troms. Det har vært gjennomført flere samarbeidsmøter med UNN og våre samarbeidskommuner Nordreisa, Skjervøy, Kvænangen og Kåfjord. Arbeidet omkring fornying av interkommunal jordmor avtale er påbegynt.
NAV
NAV er en viktig del av sikkerhetsnettet i velferdsstaten, og skal bidra med at flere kommer i arbeid og færre på stønad, og samtidig sørge for at de som trenger det, får rett ytelse til rett tid. Kommunen har ansvaret for de sosiale tjenestene hos NAV. Gjennom partnerskapet med kommunen tilbyr NAV Nordreisa opplysning, råd og veiledning, herunder økonomisk veiledning og gjeldsrådgivning, økonomisk sosialhjelp, kvalifiseringsprogram og hjelp til å skaffe bolig.
NAV Nordreisa har 3,5 kommunale årsverk som inkluderer gjeldsrådgiver i 50 % stilling. Kontoret har 6 statlige årsverk.
De langsiktige og overordnede føringene for NAV er: Flere i arbeid, bedre brukermøter, pålitelig forvaltning. Ungdom, langtidsledige, innvandrere fra land utenfor EØS og personer med nedsatt arbeidsevne har vært prioriterte målgrupper i 2020. Innenfor disse gruppene har personer under 30 år hatt særskilt prioritet.