Øyeblikkelig hjelp

Kommunen gir øyeblikkelig hjelp på Sonjatun sykestue til dem som har et påtrengende behov. For å få øyeblikkelig hjelp skal man henvises gjennom legevaktslege, fastlege eller lege på UNN. 

Sykestua ivaretar akuttmedisinsk diagnostikk og behandling. Det tilbys utredning og stabilisering før transport til sykehus. Det foretas observasjon og behandling av tilstander der sykehusinnleggelse ikke anses som nødvendig og tilsvarende behandling forsvarlig kan gis på sykestua. 

De som ofte trenger øyeblikkelig hjelp er pasienter med kreft, hjerneslag, brudd og luftveissykdommer, synkope (besvimelser), sepsis (blodforgiftning), blodtransfusjoner, cellegiftbehandling, hjertesvikt, akutte magesmerter, forvirring/delirium, angst/depresjon/selvmordsfare. Det kan også være personer som trenger avrusning for alkohol og narkotika, eller behandling og pleie i livets sluttfase.

Så snart det påtrengende behovet er borte, avsluttes den øyeblikkelige hjelpen. Som regel blir man da utskrevet, eller eventuelt gitt et korttidsopphold. 

Sykestua har daglig legevisitt, laboratorietjenester, tilgang på røntgen og telemedisinske løsninger.

Øyeblikkelig hjelp er gratis.

Korttidsopphold

Et korttidsopphold gis til personer som har et midlertidig behov for et institusjonsopphold. Man tar utgangspunkt i brukerens behov. 

Tjenesten gis til personer som på grunn av sykdom trenger omfattende tilsyn og hjelp, og kan være del av en kartlegging for å finne ut hvor stort pleiebehov man har. 

Man kan få behandling, pleie og rehabilitering. Korttidsopphold kan være aktuelt i forbindelse med overgangspleie ved utskriving fra sykehus. 

Les mer om korttidsopphold under tjenestebeskrivelser.

Det koster egenandel for korttidsopphold. 

Langtidsopphold

Langtidsopphold gis til dem som ikke lenger kan bo hjemme på grunn av et varig, omfattende, døgnkontinuerlig pleie- og omsorgsbehov som ikke kan oppfylles tilstrekkelig i eget hjem eller annen tilpasset bolig.

Merk at hvis behovet til en pasient endrer seg, så kan man miste retten på langtidsopphold fordi det er en behovsprøvd tjeneste. 

Langtidsopphold er det siste og øverste tiltaket i omsorgstrappen, som vil si at alt annet skal være prøvd før det gis et langtidsopphold i institusjon. 

Kommunen har en egen forskrift for tildeling av langtidsopphold

Les mer om langtidsopphold under tjenestebeskrivelser

Det koster egenandel for langtidsopphold.

Avlastningsopphold

Avlastningsopphold er tidsavgrensede opphold som har til hensikt å avlaste pårørende med særlig tyngende omsorgsarbeid. Avlastningsopphold er ett av flere alternativer for avlastning. 

Les mer om pårørendestøtte og særlig tyngende omsorgsarbeid.

Avlastningsopphold gis både i kommunens sykehjem, og på Guleng bo- og avlastning. 

Avlastningsopphold er gratis. 

Kommunens institusjoner

Kommunen har tre sykehjem, en sykestue og en avlastningsbolig. 

Sonjatun sykestue

Sykestua har fire sengeplasser. To er forbeholdt øyeblikkelig hjelp, og to er for korttidsopphold.

Sykestua er samlokalisert med Distriktsmedisinsk senter Nord-Troms (DMS)

Sonjatun sykehjem

Sykehjemmet har 16 sengeplasser. Fem er forbeholdt korttidsopphold samt avlastningsopphold, og 11 er for langtidsopphold.

Sykehjemmet har to avdelinger: Øst og Vest

Sonjatun bo- og kultursenter

Sykehjemmet har 16 sengeplasser. Alle er forbeholdt langtidsopphold.

Sykehjemmet har to avdelinger: Havnnes og Vaddas.

Sonjatun omsorgssenter

Sonjatun omsorgssenter er spesielt tilrettelagt for personer med demens. 

Sykehjemmet har 16 sengeplasser. Alle er forbeholdt langtidsopphold.

Sykehjemmet har to avdelinger: Imo og Seima

Guleng bo- og avlastning

Avlastningsboligen på Guleng gir avlastning til familier med hjemmeboende barn og unge som har funksjonshemning.

Målsetning for sykehjemmene

Sykehjemmene ønsker å gjøre den daglige tilværelsen så meningsfull, trygg og forutsigbar som mulig for pasientene ut fra individuelle behov og ressurser, alt dette i samarbeid med pasienten selv og pårørende. Tjenesten skal være i samsvar med med den enkeltes tiltaksplan, der behov og ressurser beskrives. 

Hvert sykehjem har egne pårørendekontakter som er representant for både beboere og pårørende inn i avdelingene. Det arrangeres to pårørendekvelder i løp av året, henholdsvis høst og vår. 

Pårørendekontaktene er med i brukerutvalget, som har to møter i året.