Pedagogisk-psykologisk tjeneste hjelper barnehager og skoler med å legge til rette for barn og elever med behov for tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PP-tjenesten bistår også barnehager og skoler med kompetanse- og organisasjonsutvikling, og utarbeider sakkyndige vurderinger av barns og elevers særlige behov. Dette er nedfelt i barnehageloven § 33 og opplæringsloven § 11-13.

Informasjon om Opplæringslov fra og med høsten 2024: Opplæringsloven

Informasjon om Barnehageloven: Barnehageloven 

Virksomhetens arbeidsområder: 
Opplæringsloven og Barnehageloven har ikke noen klar opplisting av PP-tjenestens oppgaver. 
Med bakgrunn i loven - og tidligere lovverk - kan en peke på tre hovedoppgaver:

  1. Forebygging: Legge vekt på forebyggende tiltak i samarbeid med andre organ som har med barn og ungdom å gjøre.
  2. Kompetanse - og organisasjonsutvikling: kan foregå i et tverrfaglig eller tverrsektorielt samarbeid, i hele barnehager og skoler, og en avdeling, et trinn, en gruppe eller en klasse.
  3. Sakkynding vurdering: PP-tjenesten utarbeider sakkyndige vurderinger for barn og elever som kan ha behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehagen eller individuelt tilrettelagt opplæring i skolen. 

Rutiner før henvisning til PPT

 

Norsk skole skal kunne legge tilrette for god pedagogisk opplæring for alle elever. De aller, aller fleste elever bør kunne få denne opplæringen innen rammene av ordinær opplæring på den skolen de går på. Før en elev henvises til PPT, skal skolen i de fleste tilfeller sikre seg at den har forsøkt å gi eleven tilpasset opplæring innen ordinære rammer.

Rutiner før henvisninger til PPT fra skoler:

  • Skolen kartlegger elevens faglige kunnskaper i de fagene skolen mener eleven har utfordringer som gjør at eleven ikke har rimelig utbytte av den ordinære opplæringen. Her brukes aktuelle prøver og kartleggingsmateriell, i tillegg til faglærerens faglige vurderinger. 
  • Saken legges frem og drøftes i interne ressursteam på skolen, eventuelt også i klasseteam. Sammen kan man her finne gode tiltak. 
  • Skolen setter inn aktuelle tiltak innenfor rammene av ordinært tilpasset opplæring. Herunder er det viktig å drøfte elevens utfordringer med alle lærerne som har eleven og at tiltak settes inn i alle aktuelle fag.
  • Tiltakene må jevnlig evalueres og justeres.
  • Dersom en vurderer at eleven har større utfordringer enn de som kan avhjelpes innenfor rammene av ordinært tilpasset opplæring, skriver kontaktlærer en grundig pedagogisk rapport i samarbeid med aktuelle kontaktlærere. Denne drøftes med foreldrene og sammen vurderer skole og hjem om eleven bør henvises PPT. 
  • Rektor kvalitetssikrer at rutinene er gjennomført og skriver under på henvisning før den sendes.

Et ordinært barnehagetilbud vil være rettet mot alle barna i barnehagen, men det skal også ha fokus på enkeltbarn. Det sentrale med den spesialpedagogiske hjelpen er at tiltaket kan bidra til å støtte barnets trivsel og helhetlige utvikling.

Rutiner før henvisninger til PPT fra barnehager:

  • Det foretas vurdering av barnets utvikling- og læringssituasjon gjennom kartlegging, foreldresamtale og analyse. (Skjema: Mal for Pedagogisk rapport fra barnehagene)
  • Barnehagen prøver å finne løsninger innenfor barnegruppas/barnehagens ramme ved å utarbeide tiltaksplaner, gjerne i dialog med ressursteamet. Barnehagen skal føre dokumentasjon over de ulike tiltak som blir iverksatt.
  • Dersom de utprøvde tiltak ikke gir barnet tilfredsstillende utvikling, drøftes saken i barnehagens ressursteam før det sendes henvisning til PPT.
  • Foreldre skal samtykke i at barnehagen henviser barnet. I de tilfeller barnet ikke bor sammen med begge foreldrene, og foreldrene har felles foreldreansvar, er det tilstrekkelig at en forelder samtykker til henvisning til PPT.
  • Det kan henvises til PPT hele året.
  • Retten til spesialpedagogisk hjelp gjelder uavhengig av om barnet går i barnehage eller ikke.

 

Skjemaer

Når man henviser til PPT er det fordi skolen eller barnehagen trenger mer hjelp med å kunne legge tilrette for barnet/eleven, enn det skolen/barnehagen klarer innen odinære rammer. Det er viktig at de som arbeider med barnet har en god oversikt over hva de faktisk ser av barnets utfordringer, hva som har fungert av tiltak og hva som ikke har fungert. 

Dette grunnlagsmaterialet er det viktig for PPT å få oversikt over, når PPT skal gå videre å kartlegge barnets spesielle behov.  PPT har derfor utarbeidet en momentliste for skolene og en for barnehagene - som kan gi både lærerne/barnehageansatte og PPT en god oversikt over hva barnet kan og hvilke utfordringer barnet har.

Henvisning

 

Henvisningsskjemaene må skrives ut og sendes pr. post, da vi trenger underskrift fra kontaktlærer/pedagogisk leder, rektor og foresatte.

Henvisningsskjema ved behov for ny sakkyndig vurdering

Dersom eleven tidligere har vært henvist til PPT for Nord-Troms, og det bare er behov for en ny sakkyndig vurdering må det sendes nytt henvisningsskjema. Dette må sendes PPT pr post eller leveres inn. Da det er krav om underskrift fra foresatte, kontaktlærer/ped.leder og styrer/rektor.

Organisering

PP-tjenesten for Nord - Troms ble omorganisert 01.01.2018. Kåfjord kommune og Nordreisa kommune eier og driver tjenesten. Nordreisa er vertskommune med det ansvar og forpliktelser det medfører. Tjenesten er underlagt Familiesenteret i Nordreisa kommune.  

PP-tjenesten har for tiden seks ansatte, fordelt på fagleder, rådgivere og sekretær.  

Kontaktinformasjon og ansatte

  • E-post: ppt@ntroms.no
  • Telefon: 77 58 82 60 
  • Mobil 41 70 61 43
  • Postadresse: PB 174, 9156 Storslett
  • Besøksadresse: Lyngsmark 8, Storslett. Bruk gjerne inngang som er synlig fra parkeringsplass ved samfunnshuset 
  • Faktura: Vi ønsker å motta faktura per EHF dersom dere har muligheten for det. Vårt organisasjonsnummer er: 943350833.
    Kontaktperson: Rita Toresen, økonomisjef
    E-post: postmottak@nordreisa.kommune.no eller rita.toresen@nordreisa.kommune.no
    Telefonnummer: 77 58 80 00 eller 77 58 80 29

 

Ekspedisjonstiden vår er:
Ukedag Klokkeslett
Mandag og tirsdag, torsdag og fredag 08.30 - 12.30
Onsdag Stengt
   

 

Ansatte:   

Navn E-post Telefon 
Lill Seppola, fagleder/rådgiver lill.seppola@ntroms.no  77 58 82 66 / 48 17 29 08
Iris Birkelund, pedagogisk psykologisk rådgiver iris.birkelund@ntroms.no
77 58 82 62
Christine Hernæs, rådgiver christine.hernas@ntroms.no 77 58 82 65 
Gunn-Helen Olsen, rådgiver gunn.olsen@ntroms.no 77 58 82 68 / 48 18 43 71
Bente Rasmussen Hansen, pedagogisk psykologisk rådgiver bente.hansen@ntroms.no 77 58 82 64
Bjørg Tove Nygaard, sekretær bjørg.nygaard@ntroms.no

77 58 82 61