1. Skaff deg oversikt over dine inntekter og utgifter

Det første du må gjøre er å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter. Benytt budsjettskjema (vedlegg 1).

Inntekter finner du på siste lønnsslipper. Du kan også finne registrerte inntekter på https://www.skatteetaten.no/skjema/mine-inntekter-og-arbeidsforhold/

Deretter må du skaffe deg en oversikt over dine gjeldsposter, benytt gjeldsoversikt (vedlegg 2).

Skattemeldingen viser oversikt over registrert gjeld, https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/skattemelding-for-person/

Oppdatert gjeld på kredittkort og forbrukslån finnes i gjeldsregisteret.com

 Inkassosaker kan du få oversikt over ved å registrere seg i inkassoregisteret.com. Mange inkassobyrå har portaler hvor en kan få oversikt over eventuelle inkassosaker, for eksempel: 

 For å finne flere kan en søke etter inkassobyrå og minside i nettleseren.

2. Ring 55 55 33 39 – økonomirådstelefonen i Nav

Det er viktig å ta tak i økonomiske problemer så raskt som mulig. Økonomirådstelefonen kan gi deg råd og veiledning om hva du kan gjøre med dine økonomiske vansker. Rådgiverne driver ikke saksbehandling, men gir deg enkle råd om hva du selv kan gjøre for å løse opp i situasjonen. Dersom du trenger mer hjelp med dine økonomiske problemer, forteller rådgiverne deg hvor du kan henvende deg.

Du kan være anonym som innringer hvis du ønsker det. Tjenesten er gratis fra fasttelefon. Bruker du mobiltelefon og har kontantkort vil rådgiverne tilby å ringe deg tilbake.

For mer informasjon kan du se Nav sine nettsider.

3. Ta kontakt med dine kreditorer

For å få opplysninger om gjelden din, samt eventuelt søke om betalingsutsettelse, kan du ta kontakt med dine kreditorer enten på telefon, brev eller e-post. Dersom du ikke har oversikt over utestående gjeld, kan du be om å få tilsendt en spesifisert oversikt over gjelden. Alternativt finne opplysninger i inkassobyråets kundesider. Deretter kan du be

om betalingsutsettelse for å få tid til å utarbeide en oversikt og forslag til løsning. Dersom du ønsker å sende brev kan du benytte brevmal til kreditor for opplysning om gjeld (vedlegg 3).

4. Søknad om betalingsutsettelse

Når du har fått oversikt over gjelden din og budsjettet viser at du ikke har økonomiske midler til å betjene den, kan du søke om betalingsutsettelse.

Det er viktig at du får med alle opplysninger om familiesituasjon, sivilstatus, antall familiemedlemmer og alder på barna. Videre er det viktig at du begrunner søknaden og legger ved dokumentasjon på dine inntekter og utgifter. Beskriv forhold som kan ha innvirkning på din økonomiske situasjon. Dette kan for eksempel være behandling, oppstart i nytt arbeidsforhold eller kurs etc.

Husk at alle forhold som du benytter som begrunnelse i søknaden må dokumenteres.

5. Stopp/reduksjon av trekk i inntekt

Hvis du har fått ilagt trekk i din inntekt er det viktig at du setter opp et budsjett over dine inntekter og boutgifter (se vedlegg 1). En oversikt over gjeldende livsoppholdssatser og satser for samvær finner du her: Livsoppholdssatser - regjeringen.no. Du skal, jf. dekningsloven ha penger til nødvendig livsopphold (både for deg selv og personer du har forsørgeransvar for) og rimelige boutgifter.

Dersom du mener trekket er for høyt, må du ta kontakt med den innkrevingsmyndigheten som har iverksatt trekket. Du må opplyse hvorfor du klager og hva du ønsker å oppnå med klagen. For eksempel at du klager på at utleggstrekk er satt for høyt. Du må sende inn dokumentasjon som dokumenterer din klage. Dersom husleie er satt for lavt, må du sende inn husleiekontrakt som dokumenterer faktisk husleie. I tillegg til at boutgifter og inntekter er dokumentert, er det viktig at eventuelt forsørgeransvar eller samvær med barn dokumenteres da dette regnes som livsopphold etter bestemte regler. Du kan også få godkjent utgifter til transport, helse og andre ekstraordinære kostnader etter en skjønnsmessig vurdering.

Innkrevingsmyndighetene har portaler hvor du kan finne opplysninger om din sak og hvordan de har beregnet utleggstrekk. Der finnes også informasjon til deg og mulighet for å laste opp dokumentasjon:

  • Saker hos Namsfogden i Troms

 www.politiet.no

(Inkassokrav) 

Namsfogden i Troms, Postboks 2630 Stakkevollan, 9273 Tromsø 

Tlf 77 79 60 00 (man-fre 12-14)

  • Statens innkrevingssentral 

Statens Innkrevingssentral 

(F.eks. bøter, studielån) 

Statens innkrevingssentral, Postboks 455, Mo i Rana 

Tlf 75 14 90 00 (man-fre 09-15)

  • Skatteetaten

www.skatteetaten.no 

(F.eks. restskatt, tilbakebetaling av ytelser, bidragsgjeld) 

Skatteetaten, Postboks 9200 Grønland, 0134 Oslo 

Tlf 800 80 000 (man-fre 09-15)

  • Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav

 www.skatteetaten.no 

(F.eks. Tilbakebetaling av ytelser, bidragsgjeld) 

Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav, 9917 Kirkenes 

Tlf 21 05 11 00

6. Budsjett

Det er viktig at du har oversikt over dine inntekter og utgifter. Du bør hver måned sette av penger på en egen konto til faste utgifter, også for de utgifter som forfaller kvartalsvis eller halvårsvis. Eksempel på dette kan være utgifter til strøm, kommunale avgifter, forsikring etc. Videre bør du også sette av penger til uforutsette utgifter som kan komme til å dukke opp.

De fleste kreditorer tilbyr f.eks. månedlig betaling gjennom autogiro.

Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har satt opp et standardbudsjett. Se www.sifo.no – finn «Referansebudsjettet».

SIFO-satsene varierer noe fra de satsene som namsmennene benytter i sine utleggssaker. SIFO budsjettet er kun veiledende.

7. Gjeldsrådgivning i Nav

Dersom selvhjelpspakken eller veiledningen fra Nav sin økonomirådstelefon ikke har vært til tilstrekkelig hjelp, kan du ta kontakt med ditt lokale Nav kontor for samtale med økonomisk rådgiver eller gjeldsrådgiver. Ta kontakt på telefon eller søk via søknadskjemaet for økonomisk sosialhjelp på nav.no. Det kan være ventetid på timeavtale med gjeldsrådgiver. Du rådes derfor til å søke om betalingsutsettelse hos kreditorene i påvente av samtale. Begrunn dette med at du venter på timeavtale hos Nav.