Psykisk helse handler om hvordan vi oppfatter oss selv og andre, hvordan vi har det i hverdagen, og hvordan vi takler livets utfordringer. Alle har en psykisk helse, og det er helt normalt å oppleve psykiske utfordringer fra tid til annen. Det kan være dager eller perioder der det føles ekstra krevende å takle alt rundt seg. Det er helt normalt å kjenne på stress, nedstemthet, uro eller bekymringer – vi alle kjenner på disse følelsene av og til.
Men hvordan kan vi ta vare på vår psykiske helse, selv på de tøffere dagene? Hvordan kan vi fremme positive følelser og styrke vårt velvære? Her er fem råd for å styrke din psykiske helse:

1. Gjør noe aktivt
Å være aktiv gjør oss gladere. Vi mennesker er skapt for å bevege oss og har det bedre når vi er i aktivitet. Aktivitet kan være mer enn fysisk trening; det handler om å gjøre noe som engasjerer deg. Du kan for eksempel lese en bok, snekre, strikke, gå tur med en venn, eller delta på et arrangement. Når du kombinerer fysisk aktivitet med sosialt samvær, styrker du både kropp og sinn.
Det å være ute i naturen og få frisk luft, dagslys og naturopplevelser kan redusere stress, øke energinivået og forbedre både livskvalitet og søvn. Når vi er sammen med andre, får vi i tillegg støtte og økt trivsel.

2. Gjør noe sammen med andre
Vi mennesker er sosiale skapninger – vi trenger hverandre for å føle tilhørighet og mening i livet. Noen trenger mange, andre trenger færre, men alle trenger noen. Når vi er sammen med andre, bygger vi relasjoner som gir oss støtte og styrker vår psykiske helse. Det å være en del av et positivt fellesskap øker livskvaliteten.
Oppsøk aktiviteter hvor du kan møte andre, delta på arrangementer, bli med i en organisasjon eller forening, eller bare tilbring tid sammen med familien og venner. Å inkludere andre og være en del av sosiale fellesskap gir en følelse av støtte og tilhørighet.

3. Gjør noe meningsfullt
Aktiviteter som gir deg gode følelser og en følelse av mening er viktige for å styrke den psykiske helsen. Å sette seg mål og jobbe mot dem kan gi mestringsfølelse. Målene trenger ikke være store eller ambisiøse, så lenge de er meningsfulle for deg.
Det å hjelpe andre kan gi ekstra glede og mening, samtidig som det skaper gode sosiale bånd. Når du gjør noe som har betydning, styrker du din psykiske helse samtidig som du bidrar til samfunnet rundt deg.

4. Vær snill med deg selv – Øv på selvmedfølelse
Det er helt naturlig å ha dårlige dager, og det er viktig å være snill mot seg selv når man har det vanskelig. Selvmedfølelse handler om å godta og være tålmodig med deg selv når livet ikke går som planlagt. Vær ærlig om hvordan du har det, og husk at det er lov å føle på vanskelige følelser. Å akseptere at alle har utfordringer fra tid til annen er en viktig del av å ta vare på sin psykiske helse.

5. Håndter stress i hverdagen
Stress er en naturlig del av livet, men det er viktig å finne måter å håndtere det på. Prøv enkle teknikker som dyp pusting, meditasjon, eller å sette av tid til hvile når du føler at stressnivået stiger. Å gi deg selv små pauser i løpet av dagen kan gjøre en stor forskjell for hvordan du har det. Husk at det ikke er en svakhet å ta en pause – det er et viktig steg for å ta vare på din psykiske helse.
 

Gode levevaner som støtter psykisk helse:

•    Vær fysisk aktiv
•    Spis sunt og variert
•    Legg til rette for nok søvn
•    Vær forsiktig med alkohol
•    Søk støtte når du trenger det
 

Trenger du noen å snakke med?

Hvis du trenger hjelp eller noen å snakke med, finnes det flere hjelpetelefoner og chat-tjenester hvor du kan dele tanker og følelser helt anonymt. Det er ingen skam å be om hjelp, og mange har gode råd og støtte å tilby:
•    Mental Helse: 116 123
•    Kirkens SOS: 22 40 00 40
Du kan finne flere hjelpetelefoner og chat-tjenester på Helsenorge sine sider.


Kilde: Digitale verktøy ved psykisk - Helsenorge