Den 6. februar 1917 var da det første samiske landsmøtet ble avholdt i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte felles saker og problemstillinger. Det har vist seg i ettertid at det var både riktig og viktig.
Det har skjedd mye siden den gang. Spesielt Alta-saken, i tiden 1968-1982, fikk stor betydning for utviklinga av norsk samepolitikk. Norske myndigheter ville bygge ut vannkraftverk i Altaelva og fjellbygda Masi ville forsvinne ved en eventuell oppdemming av Alta-Kautokeino vassdraget. Det ble store protester mot det.
I 1986 ble dagens sameflagg offisielt vedtatt på nordisk samekonferanse der Norge, Sverige og Finland var samlet. Samtidig ble Sámi soga lávlla vedtatt som samisk nasjonalsang.
Sametinget ble opprettet i 1989 og åpnet av Hans Majestet Kong Olav V - som en erkjennelse fra staten av en undertrykkende fornorskningspolitikk. Sametinget er et folkevalgt organ opprettet for å sikre Norges samiske befolkning politisk representasjon og medvirkning.
Samenes nasjonaldag ble første gang feiret i 1993. I Nordreisa har skoler og barnehager markert dagen i mange år og de siste årene har kommunen invitert til offisiell folkefest. I dag kl. 17.00 er det underholdning på kulturscenen, kl. 18.00 er det kaffe og kaker til alle på Kirkebakken menighetshus og dagen avsluttes kl. 19.30 med salmekveld i Nordreisa kirke.
Samenes nasjonaldag er en festdag hvor vi skal feire vår kultur og vårt fellesskap som ett folk selv om de fleste av oss er en salig blanding. Mange av oss i Nordreisa har røtter til samisk og kvensk kultur. For noen er dette velkjent, mens det for andre er en historie som fortsatt er ukjent. Folketellinger tilbake til 1800-tallet viser at Nordreisa hadde store deler av bofast samisk befolkning. Stedsnavn som bl.a. Reisa, Gapherus, Cárajávri, Lintuvaara og Rovdas er eksempler på spor fra en annen tid. Det er over 215 registrerte samiske kulturminner i Nordreisa. Bygg, gammetufter, teltboplasser, fangstgroper, reingjerder, graver og hellige steder. De fleste er over 100 år gammel og er etter lovverket automatisk fredet. Mattradisjonene våre er også påvirket av tre kulturer tilbake i tid. I nyere tid har flere kulturer gjort mangfoldet enda større. Klær, musikk og håndverkstradisjoner er andre tydelige spor vi kan se fra fortida.
Nordreisa har historisk sett vært en smeltedigel for samisk, kvensk og norsk. Noe jeg er veldig stolt av. Men de som opplevde fornorskningspolitikken følte det nok annerledes. Det var en stor sorg å bli frarøvet både språket og kulturen. Jeg er derfor glad for at språket og kulturen løftes frem igjen og at flere og flere omfavner det.
Vi bor midt i en utrolig spennende region med der både samisk, kvensk og norsk har vært helt naturlig i lang-lang tid tilbake. Det bør vi alle bli mer bevisste om for det er helt unikt. Det kan faktisk være en viktig ressurs for hele samfunnet. En sterk identitet fremmer selvtillit og skaperkraft. En god framtid i regionen bygger vi på vår felles historie og at vi tar alle ressurser i bruk.
Som et resultat av tre stammers møte, hvis man kan si det slik, så er det viktig for meg å bli kjent med våre forfedres kultur og historie, og at dette blir videreformidlet til våre barn og besøkende. Denne historien er vår og det er vårt ansvar å ta den med inn i en ny tid.
Uansett hvilken kultur vi har i hjertet – så skal ta vare på det gode fellesskapet mellom oss, respektere hverandre for den vi er – og i dag feirer vi alle i lag samenes nasjonaldag!
Lihkku beiviin. Gratulerer med dagen.
6 . februar 2025
Ordfører Hilde Nyvoll, Nordreisa kommune