Nordreisa kommunestyre har i møte 19.09.2024 i sak 124/24 “Høringsinnspill til ny motorferdselslov – lov om motorferdsel i utmark og vassdrag (motorferdselloven)” fattet følgende vedtak:

Vedtak

Nordreisa kommune støtter å videreføre dagens ordning der utgangspunktet er at motorferdsel i utmark er forbudt, men der loven gir unntak for ferdsel som skal være tillatt.

Nordreisa kommune er fornøyd med at den nye loven skal gi økt selvstyre og redusert byråkrati. Den nye loven skal også være fremtidsrettet og teknologinøytral samtidig som hensyn til natur og friluftsliv blir ivaretatt.

Nordreisa kommune har følgende innspill til lovforslaget:

  •  §1 - I lovforslaget er samisk kulturutøvelse nevnt flere ganger. Både kvensk og norsk befolkningen har i likhet med den samiske lange tradisjoner med jakt, fangst og høstekultur. Det er derfor lite som skiller de ulike befolkningsgruppene på dette området. Å erstatte «samisk kulturutøvelse» med «samisk reindrift» vil være mer presist.

 

  • §3 - Ubrøytede veier kan åpnes for motorferdsel på snødekt mark for alle gjennom kommunale forskrifter.  

Transport- og fremkomstmidler med avslått motor skal også være omfattet av loven. Vi vil likevel peke på det særskilte behovet hundekjørere kan ha for å bruke ATV med avslått motor under trening med hundespann og oppfordrer til at dette behovet vurderes nærmere i oppfølgingen av lovforslag.

 

  •  §6 - Plan- og bygningslovens alminnelige system bør følges, og at det dermed skal være adgang til å ekspropriere rett til snøskuterløyper som er fastsatt i en reguleringsplan. Kommunen har ekspropriasjonsadgang til så godt som alle andre formål, og det er vanskelig å se hvorfor snøskuterløyper skal stå i en særstilling. Man må anta at kommunen bare vil benytte denne adgangen der det er et reelt behov for ekspropriasjon.

 

  • §9 - Lovforslaget gir klare bestemmelser for hvilke reguleringer kommunen kan foreta og kommunen har den beste lokalkunnskapen og kompetansen til å ta avgjørelser i disse spørsmål. Statsforvalter skal normalt ikke har mulighet til å overprøve kommunale vedtak uten at kommunene gjøre vedtak som er i strid med loven intensjon.

 

  • §18 - Elsykkel og elsyklister likestilles som andre syklister og dermed viderefører dagens ordning. Kommunen har allerede adgang til å begrense eller forby elsykkelbruk dersom det i fremtiden er områder som medfører skader og ulemper på natur eller andre brukere som bør reguleres. Den samme muligheten har man for verneområdene. I områder med høy trafikk bør kommunen se på tilrettelegging på samme måte som for friluftsliv til fots for å styre trafikken.

 

  • §22 – Dagens ordning med mulighet for rasting inntil 300 meter vinkelrett fra snøscooterløype videreføres.

 

  • §30 - Preparering av løyper for hundekjøring må kunne tillates.

 

  • §44 – Sesongen for snøscooterkjøring kan kommunene selv i forskrift utvide til 16. mai, men det bør være mulig å gi dispensasjon fram til 31. mai hvis det ikke er til ulempe for interessene som loven skal ivareta.

 

  • §56 - Overgangsreglene må gi kommunene tid til å inkludere dagens løypenett i kommuneplanenes arealdel. Mange kommuner har nylig brukt store ressurser på å revidere forskriftene. Et alternativ kan være at overgangsordningen gjelder frem til kommunen reviderer kommunedelplanens arealdel.